Grafik Tasarımında Post Modernizmden Modernizme Eklektik Tavır: Paula Scher ve Retro Stil
Şu kitabın bölümü: Kaya, S. E. & Arslan, D. (eds.) 2023. Grafik Tasarım Üzerine Güncel Okumalar.

Sefa Ersan Kaya
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Özet

Tüm sanat alanlarında olduğu gibi grafik tasarımında da postmodernist düşüncenin getirdiği deneysel tavır, modernist düşüncenin getirdiği nesnelliğe karşı yerel, kültürel ve tarihsel bağlamların önemini vurgulamıştır. Bu bakış açısı grafik tasarımında gerçeğin inşasının çokluk, değişkenlik, bakış açısı, yorumlama ve katmanlılık gibi bağlamlara bağlı olduğunu ifade etmektedir. Geçmiş dönemlere veya stil öğelerine gönderme içeren bir yaklaşım olarak ortaya çıkan retro tavır, postmodernizmin çeşitliliği ve katmanlılığının sağladığı eklektik tavırla postmodernist düşünceyle uyumluluk sağlamıştır. Bu bağlamda, Postmodernist sanatçılar, geçmişin imgelerini modern veya eleştirel bir çerçevede kullanarak, geçmişle olan ilişkiyi yeniden düşünmeyi ve kültürel olanı sorgulamayı hedeflemişlerdir. Bu bakış açısıyla retro tavrın etkilendiği Pop Art, Art Deco, Psychedelic, Surrealizm, Kubizm ve Bauhaus vb. sanat akımlarının modern projelerle birleştirilmesi retro hissiyatı çağdaş bir bağlamda sunmaktadır.

Retro estetiğin ve postmodernist düşüncenin birleşimini başarılı bir şekilde grafik tasarıma uygulayan tasarımcılardan biri Paula Scher’dir. Scher, postmodernist düşünceyi grafik tasarımda bir deneysellik ve çokluk anlayışıyla benimseyerek, modernist nesnellik yerine yerel, kültürel ve tarihsel bağlamların önemini vurgulamıştır. Paula Scher'in postmodernist retro çalışmaları, retro estetiği modern projelerle birleştirerek çağdaş bir bağlamda sunma konusundaki başarılı örnekleri içermektedir. Çalışmalarında, geçmiş sanat akımları ve stil öğelerine göndermeler yaparak, retro hissiyatını modernist düşünceyle harmanlayan bir eklektik yaklaşımı benimsemiştir. Scher’in deneysel ve yaratıcı tavrı tipografik çalışmalarında görülebilmektedir.

Grafik tasarımında günümüz yaklaşımı ve geleceğin inşası göz önüne alındığında tasarım dünyasında daha fazla çeşitlilik ve katmanlılık beklenmektedir. Scher’in tipografik çalışmalarındaki kinetik durgunluk günümüz kinetik tipografisinde karşımıza çıkan tasarım stillerinin örneği olarak görülebilir. Bu bakış açısıyla Scher'in tipografik çalışmaları ve postmodernist retro tasarım anlayışı, grafik tasarımı geleceğini önemli ölçüde katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Kaynakça Gösterimi

Kaya, S. E. (2023). Grafik Tasarımında Post Modernizmden Modernizme Eklektik Tavır: Paula Scher ve Retro Stil. In: Kaya, S. E. & Arslan, D. (eds.), Grafik Tasarım Üzerine Güncel Okumalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub345.c1507

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

11 December 2023

DOI

Kategoriler