Etkileşimli Tasarım Bağlamında Online Karma Sergiler Üzerine İnceleme
Şu kitabın bölümü: Özer, A. (ed.) 2023. Sanatta Disiplinlerarası Yaklaşımlar.

Özlem Kum
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Özet

Geçmişten günümüze gelişerek değişen dijital teknolojilere entegre olarak iletişim kavramı, web ortamında görselleşmeye evrilmiştir. Özellikle pandemi sürecinde bireysel veya toplu katılım gerektiren etkinlikler sekteye uğramış ve sanatsal etkinlikler ihtiyaca binaen online sergiye dönüşerek fiziki mekandan bağımsız farklı bir sanat ortamı sunmuştur. Sergi etkinliklerinin bu gelişmelere istinaden fiziki mekandan çıkıp sanal uzam olarak çeşitlenmesi etkileşimli tasarım kavramının önemini gündeme getirmektedir. Online sergilerin bir sergileme biçimi olarak alan oluşturması, kullanıcıya hızlı veri akışı sağlayarak etkinlik erişimine işlevsellik kazandırmıştır. Bu araştırmanın amacı, güzel sanatlar alanında online olarak düzenlenen sergilerin görsel içerik ve bilgileri etkileşimli tasarım bağlamında çözümlenmesidir. Elde edilen veriler tablolar oluşturularak değerlendirmeye alınmış ve online sergilerin eserleri ele alınan konu, içerik olarak nasıl izleyiciye aktardığının tespiti farklı bakış açıları üzerinden yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modelindedir, konuya ilişkin literatür taramasının yanı sıra doküman incelemesi ve gözlem yoluyla inceleme yapılmıştır.

Etkileşimli tasarım bağlamında araştırmaya istinaden ele alınan online karma sergiler incelendiğinde hepsinin konu/tekniği serbest, jpg formatında ve 300 dpi çözünürlükte, sergi bilgi formu ve eser katılım formu ile başvuru aldığı sonucuna ulaşılmıştır. S2, S3, S4 etkinliği eserleri web sayfası formatında sergilerken S1 etkinliği üç boyutlu mekansal alanda eserlere yer vermiştir. S1 ve S3 etkinliği katılım ücreti talep etmektedir ve maksimum eser katılım sayısı en yüksek S1 etkinliğindedir. Web sayfasındaki dil seçeneği incelendiğinde S1 ve S2 etkinliğinde Türkçe/İngilizce seçenekleri mevcuttur. Sergi katılım belgesi, katılımcı listesi tüm etkinliklerde veriliyor iken katalog sadece S1 etkinliğinde verilmemiştir. Sanatçı biyografisine S1 ve S2 etkinliğinde yer verilmemiştir.  Eser künyelerinde eser yapım yılı ve eser boyutu bilgisi sadece S1 etkinliğinde eksik bırakılmıştır. Yazı fontları incelendiğinde tasarımlarda serifsiz font tercihleri göze çarpmakta sadece S3 etkinliğinde manuscript font tercih edildiği görülmektedir. S1 etkinliğinde katılımcı listesinde kullanılan fontların puntosu olması gerekenden büyüktür.  S2, S3, S4 etkinliği eserleri sergiye ait bir tasarım şablonu içerine yerleştirmiştir. Etkinlik kataloglarında genel olarak kare format kullanılmış ve sayfa düzeni, sayfa boşlukları, zemin rengi genel olarak sorunsuzdur. Renk tercihleri incelendiğinde sınırlı bir renk kullanımının olduğu gözlemlenmiştir.

Bu araştırma ile online karma sergilerin içerikleri incelenmiş ve karşılaştırmalar yapılarak farkları ortaya konmuştur. Elde edilen bulguların literature katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Kaynakça Gösterimi

Kum, Ö. (2023). Etkileşimli Tasarım Bağlamında Online Karma Sergiler Üzerine İnceleme. In: Özer, A. (ed.), Sanatta Disiplinlerarası Yaklaşımlar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub337.c1495

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

28 November 2023

DOI

Kategoriler