Çevrimiçi ve Dijital Pazarlama Üzerine Bibliyometrik Bir Araştırma
Şu kitabın bölümü: Fettahlıoğlu, H. S. & Bilginer Ozsaatcı, F. G. (eds.) 2023. Dijital Pazarlamada Öne Çıkan Başlıklar ve Uygulamalı Çalışmalar.

Barış Armutçu
Iğdır Üniversitesi

Özet

Çevrimiçi ve dijital pazarlama, ürün ve hizmetlerin tanıtımını ve satışını internet ve dijital kanallar aracılığıyla gerçekleştiren bir pazarlama stratejisidir. Yapılan bu çalışmada, çevrimiçi ve dijital pazarlama alanındaki en güncel araştırmalar, trendler ve gelişmeler incelenmektedir. Bu kapsamda, çevrimiçi ve dijital pazarlama alanında yapılan araştırmaların temel özelliklerini ve bu alandaki önemli isimleri, ülkeleri, çalışmaları belirlemek için bibliyometrik analiz yöntemi kullanılmaktadır. Çevrimiçi ve dijital pazarlama, işletmelerin müşterilere ulaşma ve etkileşim kurma şekillerini kökten değiştiren hızlı bir şekilde gelişen bir alan olup, bu tür analizler bu alandaki gelişmeleri anlamamıza ve gelecekteki araştırma yollarını belirlememize yardımcı olmaktadır. Bu doğrultuda yapılan analiz sonuçlarına göre, Andrew T. Stephen, Philipp A. Rauschnabel ve Heikki Karjaluoto en çok atıf alan yazarlar olarak belirlenmiştir. En sık kullanılan anahtar kelimeler arasında "dijital pazarlama," "sosyal medya," "pazarlama," "e-ticaret" ve "sosyal ilişkiler" gibi terimler öne çıkmıştır. Ayrıca dijital pazarlama ve sosyal medya, çevrimiçi ve dijital pazarlama literatüründe merkezi konumda olduğu tespit edilmiştir. Analizler, ABD'nin en çok atıf alan ülke olduğunu ve toplam bağlantı gücü açısından en üst sırada yer aldığını göstermiştir. Son olarak, en fazla bibliyografik eşleşmeye sahip eserler Day (2011), Kumar (2016) ve Lamberton (2016) olarak belirlenmiştir.

Kaynakça Gösterimi

Armutçu, B. (2023). Çevrimiçi ve Dijital Pazarlama Üzerine Bibliyometrik Bir Araştırma. In: Fettahlıoğlu, H. S. & Bilginer Ozsaatcı, F. G. (eds.), Dijital Pazarlamada Öne Çıkan Başlıklar ve Uygulamalı Çalışmalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub311.c1358

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 October 2023

DOI

Kategoriler