Türk Siyasi Hayatında Milli Görüş Hareketi Partileri ve Bürokrasi Yaklaşımları
Şu kitabın bölümü: Oktay, E. & Turan, A. (eds.) 2023. Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye'de Siyaset ve İdeolojiler Üzerine Tartışmalar.

Sinan Sunar

Özet

Siyasal ideolojiler 20. yy’ın tamamını etkileyen fikir ve aksiyon hareketleridir. Temel tartışma nesnelerinden biri olan devlet ve onun yönetim aygıtı bürokrasi, ideolojilerin siyasi ve iktisadi görüşleri çerçevesinde şekillendirmeye çalıştığı bir alandır. Türk siyasal hayatında siyasal ideolojiler 1960’lardan itibaren ağırlığını hissettirmeye başlayarak ülke siyasetini etkilemiştir. Sağ ve sol olarak adlandırılan devletçi ve liberal yaklaşımların etkin olduğu bir dönemde bir çıkış yolu olarak ortaya çıkan Milli Görüş Hareketi, İslam’ı referans alan bir anlayışa sahiptir. Bu sayede Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren tasfiye edilen İslami kesim bir dönem sağ siyaset içerisinde yer alsa da Milli Görüş Hareketi’yle kendi inanç değerlerine uygun bir şekilde siyaset yapma imkânı bulmuştur. Bugüne kadar beş siyasal partiyle siyasal hayatta temsil edilen hareket, kendi içinden ayrılan kadroların kurduğu partilerle de Türk siyasal hayatını derinden etkilemiştir. Çalışma liberal ve sosyalist yaklaşımların dışında kendine özgü fikri bir altyapıya sahip Milli Görüş Hareketi’nin bürokrasi yaklaşımını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Literatür taraması kullanılarak Milli Görüş partilerinin parti programları, koalisyon protokolleri ve seçim beyannameleri vasıtasıyla bürokrasi yaklaşımları incelenmiştir.

Kaynakça Gösterimi

Sunar, S. (2023). Türk Siyasi Hayatında Milli Görüş Hareketi Partileri ve Bürokrasi Yaklaşımları. In: Oktay, E. & Turan, A. (eds.), Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye'de Siyaset ve İdeolojiler Üzerine Tartışmalar. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub277.c1106

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 October 2023

DOI

Kategoriler