Dış Ticaret İşlemlerinin TMS 21 Kur Değişimin Etkileri Standardı Kapsamında Muhasebeleştirilmesi
Şu kitabın bölümü: Uzun, E. & Özbaş, H. (eds.) 2023. Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kapsamında Yönetim, Finans ve Muhasebe Yaklaşımları .

Mehmet Nedim Uygur
Şırnak Üniversitesi
Reşat Sakur
Şırnak Üniversitesi

Özet

Ticari sınırların ortadan kalmasıyla birlikte işletmelerin büyük çoğunluğu uluslararası piyasalara açılmıştır. Uluslararası ticaretin artmasıyla birlikte karşılaştırılabilirlik kavramını işletmeler ve paydaşları için oldukça önemli hale gelmiştir. Ülkelerin kendi içinde uyguladıkları muhasebe sistemlerinin işletmelerin uluslararası alanda karşılaştırılabilirliğini zorlaştırmaktadır. Bu durum bilim dünyasını ve işletmeleri uluslararası ortak bir muhasebe dili geliştirmeye yönlendirmiş ve Uluslararası Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları (UMS/UFRS) geliştirilmiştir. Bu standartlar Türkiye’de Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları (TMS/TFRS) olarak uygulanmaya başlamıştır. TMS/TFRS sadece karşılaştırılabilir bir muhasebe ve finansal raporlama dili oluşturmakla kalmamış, aynı zamanda anlaşılır ve gerçeğe uygun finansal raporlama yapılabilmesine katkı sağlamıştır.

Bu çalışma dış ticaret işlemleri TMS 21 Kur Değişiminin Etkileri Standardı kapsamında ele alınmış ve dış ticaret işlemlerinin standart kapsamında muhasebeleştirilmesi örnekler yardımıyla açıklanmaya çalışılmıştır.

Kaynakça Gösterimi

Uygur, M. N. & Sakur, R. (2023). Dış Ticaret İşlemlerinin TMS 21 Kur Değişimin Etkileri Standardı Kapsamında Muhasebeleştirilmesi. In: Uzun, E. & Özbaş, H. (eds.), Uluslararası Ticaret ve Lojistik Kapsamında Yönetim, Finans ve Muhasebe Yaklaşımları . Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub270.c1097

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

10 October 2023

DOI

Kategoriler