Kent ve Bireysel Özgürlükler Krizi: Veri Gizliliği, CCTV ve Güvenlikli Siteler
Şu kitabın bölümü: Tekin, Ö. F. (ed.) 2023. Kent ve Kriz.

Adnan Söylemez
Selçuk Üniversitesi

Özet

Kişisel bilgiler çeşitli kuruluşlar tarafından toplandıkça, işlendikçe ve saklandıkça veri gizliliği dijital çağda önemli bir endişe kaynağı haline gelmiştir. Bu verilerin korunması ve gizliliğinin sağlanması dünya çapında hükümetler için bir öncelik haline gelmiştir. Kapalı devre televizyon (CCTV) kameralarının kullanımı ise son yıllarda önemli ölçüde artmış ve bireysel mahremiyet üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri artırmıştır. Kentleşme, teknolojik ilerlemeler ve güvenlik ve esenliğe artan odaklanma nedeniyle güvenli barınma son yıllarda artan bir ilgi görmüştür. Günümüzün sürekli gelişen dünyasında, güvenlik ve potansiyel tehditlere karşı korunma ihtiyacı nedeniyle güvenli barınma giderek daha önemli hale gelmiştir. Ancak, güvenlik önlemleri ile özgürlük ve mahremiyet gibi temel haklar arasındaki dengelerin incelenmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu çalışmada, CCTV'nin suçu önlemedeki etkinliğini ve mahremiyetin ihlalini çevreleyen etik kaygıları değerlendirerek, güvenlik ve sivil özgürlükler arasındaki dengeyi çevreleyen tartışmaya ışık tutmayı amaçlamakta ve CCTV kameralarının gözetiminin kentsel ortamlarda bireysel özgürlükler üzerindeki etkisini ve sonuçlarını incelemektedir. Ayrıca bu makalede, veri gizliliğini korumak için geliştirilen çeşitli mevzuat ve politikalar incelenmekte; güvenli konutların ortaya çıkışı ve yaygınlaşmasına ilişkin bilimsel literatür gözden geçirilerek temel eğilimleri, zorlukları ve fırsatları vurgulayarak güvenlik önlemleri ile özgürlük ve mahremiyet gibi temel haklar arasındaki ödünleşimleri vurgulamaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Söylemez, A. (2023). Kent ve Bireysel Özgürlükler Krizi: Veri Gizliliği, CCTV ve Güvenlikli Siteler. In: Tekin, Ö. F. (ed.), Kent ve Kriz. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub269.c1086

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

10 October 2023

DOI

Kategoriler