Sanal Topluluklar ve Pazarlama
Şu kitabın bölümü: Fettahlıoğlu, H. S. & Bilginer Ozsaatcı, F. G. (eds.) 2023. Pazarlamanın Dijital Dönüşümü: Pazarlama 5.0.

Emine Pınar Saygın
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
Nezihe Figen Ersoy Arca
Anadolu Üniversitesi

Özet

Teknolojinin büyük bir hızla gelişmesi ve son yaşanan pandemi dolayısıyla tüketiciler çevrimiçi daha fazla vakit geçirir hale gelmişlerdir. İnsan doğası gereği sosyal bir varlıkken onu daha yalnızlaştıran ve bireyselleştiren yeni bir dönemle karşılaşmıştır. Kendini bir gruba ait hissetme, birlikte olma gibi temel sosyal ihtiyaçları için sosyal medya bu noktada önemli bir çözüm olarak ortaya çıkmıştır. Sanal topluluklar sayesinde ortak noktaları olan ama gerçek dünyada birbirinden bağımsız, farklı ve uzakta insanlar bir araya gelebilmektedir. Tüketim konuları da bu ortak paydalar arasında sıklıkla yer almaktadır. Bu nedenle sanal dünyada bir arada hareket eden bu topluluklar pazarlamacılar için çok çeşitli açılardan önemli sayılmaktadırlar. Türk Dil Kurumu topluluk kavramını; ‘Nitelikleri bakımından bir bütün oluşturan kimselerin hepsi’ şeklinde tanımlamaktadır (TDK, 2023). Temelde niteliksel birlikteliği vurgulayan bu tanım çok genel bir çerçeve çizer.  Topluluk kavramı ile kullanılan benzer kavramların sınırlarının çizilmesi kavram kargaşasını ortadan kaldırmak adına önemlidir. Klan, kabile, grup ve topluluk kavramları temel özellikleri itibariyle ortak anlamlar içerse de küçük ayrıntılar ile birbirinden ayrılan kavramlardır. Bu kavramların pazarlama bilimi perspektifinden ele alınması işletmelerin pazarlama politikalarında ve stratejilerinde daha etkin sonuçlar elde etmesine katkı sağlayacaktır. 

Kaynakça Gösterimi

Saygın, E. P. & Ersoy Arca, N. F. (2023). Sanal Topluluklar ve Pazarlama. In: Fettahlıoğlu, H. S. & Bilginer Ozsaatcı, F. G. (eds.), Pazarlamanın Dijital Dönüşümü: Pazarlama 5.0. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub254.c1347

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 October 2023

DOI

Kategoriler