Diyabetin Önlenmesinde ve Tedavisinde Akdeniz Diyetinin Rolü
Şu kitabın bölümü: Çiçek, H. (ed.) 2023. Sağlık Bilimleri Araştırmaları: Temel Tıp-III.

Meral Ekim
Yozgat Bozok Üniversitesi
Hasan Ekim
Yozgat Bozok Üniversitesi

Özet

Diabetes mellitus pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülin hormonunun azlığı veya etkisinin olmaması ya da hem algılanmasının hem de etkisinin birlikte bozulmasıyla oluşan ve glisemi seviyelerinin yüksekliğiyle seyreden metabolik bir hastalıktır.

Akdeniz'i çevreleyen ülkelerin geleneksel yiyecek ve içeceklerine dayalı bir beslenme modeli olan Akdeniz diyeti, son zamanlarda, dünya çapında en sağlıklı beslenme modellerinden biri olarak kabul edilmektedir. Akdeniz diyetinin kardiyovasküler hastalıkları ve diyabeti önleyici etkisi olabileceği ve diyabetik hastalarda glisemik kontrolün sağlanmasına katkıda bulunabileceği bildirilmiştir. Akdeniz diyetinde bulunan endojen antioksidanlar, serbest radikallerin içeriğinde önemli bir azalmaya yol açar ve bu nedenle kronik hipergliseminin zararlı etkilerini önler veya azaltır. Akdeniz diyeti metabolik sendrom, tip 2 diyabetes mellitus ve ateroskleroz gelişimine karşı bir bariyer görevi görerek periferik dokularda insülin duyarlılığını ve vasküler seviyede endotel fonksiyonunu iyileştirebilen bir anti-enflamatuar ortamın oluşmasını destekleyebilir. Nitekim çok sayıda kanıt, Akdeniz diyetinin diyabette önemli kardiyometabolik faydaları olduğunu göstermektedir.

Sağlık için yararlı biyolojik çeşitliliğe sahip birçok besin unsuru içeren Akdeniz diyetinin, Akdeniz tipi yaşamla birlikte uygulanmasının diyabet dahil birçok kardiyovasküler hastalıkta yararlı olacağını düşünüyoruz.

Kaynakça Gösterimi

Ekim, M. & Ekim, H. (2023). Diyabetin Önlenmesinde ve Tedavisinde Akdeniz Diyetinin Rolü. In: Çiçek, H. (ed.), Sağlık Bilimleri Araştırmaları: Temel Tıp-III. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub248.c1160

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

21 October 2023

DOI