Teknoloji ve Yenilik Yönetiminde İkiz Geçiş için AB 'Adil Geçiş' Çerçevesi
Şu kitabın bölümü: Yazıt, H. & Köktürk, N. (eds.) 2023. Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar-VIII.

Senem Demirkıran
Trakya Üniversitesi

Özet

Avrupa Yeşil Anlaşması (AYA), nihai hedefi 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmak olan Avrupa Birliği (AB)’ni yeşil geçiş yoluna sokmayı amaçlayan bir politika girişimleri paketidir. AB'nin modern ve rekabetçi bir ekonomiye sahip müreffeh bir toplum olması için adil bir hale dönüşmesini desteklemektedir. ‘Fit for 55’ paketi ise Yeşil Mutabakat'ın amaçlarını yasaya dönüştürmeyi amaçlamaktadır. AB, düşük karbon ekonomisine geçişten en çok etkilenen bölgelere mali ve teknik destek sağlamak için bir Adil Geçiş Mekanizması başlatmıştır. AB'nin ayrıca Dijital Geçiş (DG) için net bir stratejisi vardır.

 Avrupa Komisyonu, dijital dönüşümün herkese fayda sağlaması gereken yeni nesil teknolojilerle insanları, işletmeleri ve yönetimleri güçlendirerek dijital çağa uygun bir Avrupa sunmaya kendini adamıştır. AYA ve DG hedeflerine ulaşmak için politika yapıcıların, kimseyi geride bırakma kavramı altında adil politikalar geliştirmek için tüm Avrupalıların engelleri ve ihtiyaçları (cinsiyet eşitsizliği, yaş, yoksulluk, enerji Piyasasının bozulması, COVID-19) hakkında bilimsel verilere erişmeleri gerekmektedir.

Yakın tarihli politika raporlarına göre, ikiz geçişleri araştıran birkaç çalışma mevcuttur, fakat uzun vadeli politika sonuçları şimdiye kadar kapsamlı bir şekilde analiz edilmemiştir. Gelecekteki araştırmalar farklı bakış açılarını içermelidir. Dijital ve yeşil geçişleri adil geçişin sosyal boyutuyla ilişkilendirmek ve "kimsenin geride kalmamasını" sağlamak için sağlam bir bilgi tabanına ihtiyaç vardır. Politikalar, yeşil ve dijital mekanizmalar ve teknolojiler şu anda önyargılar nedeniyle adil değildir. İkiz geçişlerde teknolojiye, eğitime ve dijital okuryazarlığa erişim eksikliği, dil engelleri, yoksulluk ve kaynak eksikliği adil geçişi etkileyen bazı faktörlerdir. Fakat son araştırmalara göre cinsiyet, yalnızca gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmekte olan ülkelerde de aynı zamanda eşitsizliklerin ana nedenlerinden biridir.

Kaynakça Gösterimi

Demirkıran, S. (2023). Teknoloji ve Yenilik Yönetiminde İkiz Geçiş için AB 'Adil Geçiş' Çerçevesi. In: Yazıt, H. & Köktürk, N. (eds.), Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar-VIII. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub239.c1021

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

24 September 2023

DOI

Kategoriler