Endüstri İlişkilerinde Bireyselciliğe Dönüşüm: Çalışan Sesliliği
Şu kitabın bölümü: Bayram, A. T. & Yazıt, H. (eds.) 2023. Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar-VII.

Duygu Özyılmaz Misican
Sinop Üniversitesi

Özet

Çalışma hayatının değişen dinamizmi, çalışma hayatının taraflarının güç dengelerini ve çalışma hayatını düzenleyen mekanizmaları değişmeye sürüklemektedir. Endüstri ilişkileri sisteminin kollektif ruhu, neoliberal politikaların etkisiyle dönüşüm süreci içine girmiştir.  Neoliberal politikaların ürünü olan insan kaynakları yönetiminin, endüstri ilişkileri sistemine dâhil olması ile çalışan, işletme içinde merkezi bir konuma yükselmeye başlamıştır. Kendi pazarlık sürecini yönetebilme gücü elde etmiştir. İnsan kaynakları yönetiminin çalışanın sesini, işveren karşısında yükseltmesine olanak veren uygulamaları ve emeğin yükselen nitelikleri ile endüstri ilişkileri sisteminin kollektif ruhu, çoğulculuktan bireyselciliğe kaymaya başlamıştır. Bireyselciliğe geçişte etkili olan uygulamalardan biri de çalışan sesliliğidir.

Bu çalışmanın amacı, değişimin yarattığı yeni çalışma kavramlardan biri olan çalışan sesliliği kavramına dikkat çekerek, endüstri ilişkileri sisteminin bireyselci bir zeminde ilerlemeye devam ettiğinin altını çizmektir. Çalışan sesliliği kavramının bu değişim sürecinde, endüstri ilişkileri sistemini nasıl etkilediğini analiz etmektir.

Kaynakça Gösterimi

Özyılmaz Misican, D. (2023). Endüstri İlişkilerinde Bireyselciliğe Dönüşüm: Çalışan Sesliliği. In: Bayram, A. T. & Yazıt, H. (eds.), Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar-VII. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub230.c1011

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

25 September 2023

DOI

Kategoriler