İnşaat Muhasebesinin Türkiye Muhasebe Standartları Açısından Değerlendirilmesi

Atilla Yönden
Servet Önal

Özet

İnşaat sektörü, ülke ekonomilerinde önemli bir yere sahiptir. Sektörün büyük olması, diğer sektörleri etkileyebilme ve istihdam yaratma kapasitesi düşünüldüğünde alanın kapsamının büyüklüğü daha kolay anlaşılır hale gelmektedir. Bir yapının tüm aşamaları incelendiğinde bir inşaat işi sektörünün 150'den fazla alt sektörünün üretime alınmasını sağlanmaktadır. Ayrıca Türkiye’deki inşaat sektöründe kullanılan bir teknik standart olan "TS 500 Yapı İşlerinde İş Güvenliği Talimatını temsil etmektedir. Bu talimat, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini belirleyen bir rehberdir ve inşaat projelerinde uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Küçük ve orta ölçekli işletmeler ile inşaat faaliyetlerinde bulunan büyük işletmelerin, mali tablolarındaki bilgilerin doğru ve güvenilir olduğunu, mali tabloların kullanıcıları olan; Yerli ve yabancı yatırımcılar, kamu kurumları ve şirketlere finansman sağlayan finans kuruluşları için önemlidir. Doğru ve güvenilir finansal tablolar, yatırımcıların şirketlere yatırım yapmalarını sağlar. İnşaat sektörünün yapısal özelliğinden dolayı muhasebe ve vergi faaliyetleri finansal kaynak sağlayıcıların şirketlere kaynak sağlamasına ve onlara güvenmesine olanak tanımaktadır. Finansal tabloların güvenilirliği, şirketlerin muhasebe sistemlerinde yürürlükte olan muhasebe ve vergi uygulama ve standartlarının doğru entegrasyonu ile mümkün olmaktadır. Bu çalışmada teori ve pratiğin açıklayıcı örneklerle gösterilmesi, inşaat sektöründe muhasebeciler için doğru bir muhasebe sisteminin oluşturulmasına katkı sağlayacaktır.

Bu sektörde yer alan işletmeler, inşaat faaliyetleri süresince üretilen mal ve hizmetlerin muhasebe işlemlerini dahil olduğu muhasebe mevzuatlarına göre yapmak zorundadır. Ancak, Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) inşaat sektörüne özgü özel durumları dikkate almamaktadır. Bu nedenle, inşaat muhasebesi Türkiye Muhasebe Standartları açısından değerlendirilmelidir. Bu tez, inşaat muhasebesi ile ilgili Türkiye Muhasebe Standartlarının uygulanmasını ve inşaat sektörüne özgü muhasebe uygulamalarını inceleyecektir. Bu çalışma, inşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin muhasebe uygulamalarını anlamak ve bu sektörde çalışan muhasebecilerin ihtiyaç duydukları bilgiye erişmelerine yardımcı olmak çalışmanın amaçlarından bir tanesidir. Diğer bir amaç ise Türkiye muhasebe standartları (TMS) açısından inşaat sektöründe muhasebe uygulamalarının değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Çalışma, inşaat projelerinin finansal yönetimi, maliyet muhasebesi ve proje değerlendirmesi gibi konuların TMS 11 İnşaat Sözleşmeleri Standardı, TMS18 Hasılat Standardı ile nasıl uyumlu hale getirilebileceği üzerine odaklanmaktadır. Ayrıca, sektörde mevcut olan uygulama sorunları ve bu sorunların çözümü için öneriler sunulmaktadır. Çalışma, derleme yöntemi kullanılarak yürütülmüştür ve inşaat muhasebesi alanında yayınlanmış literatürler incelenmiştir. Sonuç olarak, inşaat sektöründe muhasebe uygulamalarının TMS'ye uyumlu hale getirilmesi için öneriler sunulmaktadır.

Kaynakça Gösterimi

Yönden, A. & Önal, S. (2023). İnşaat Muhasebesinin Türkiye Muhasebe Standartları Açısından Değerlendirilmesi. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub209

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

15 August 2023

ISBN

PDF
978-975-447-696-5

DOI

Kategoriler