Crataegus Türlerinin Antihiperlipidemik ve Kardiyoprotektif Etkileri
Şu kitabın bölümü: Karaman, E. & Yazıcı Özgün, G. & Ayağ, M. E. (eds.) 2023. Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar-III.

Sema Şahin
Atatürk Üniversitesi
Mine Gülaboğlu
Atatürk Üniversitesi
Lale Duysak
Atatürk Üniversitesi

Özet

Epidemiyolojik araştırmalara göre, kardiyovasküler hastalık (KVH), küresel olarak bulaşıcı olmayan kronik hastalıklar arasında önde gelen morbidite ve mortalite nedenlerindendir.  Yaşam standartları ve tıbbi ilerlemelerle birlikte bu hastalıktaki iyileşmelere rağmen, yüksek KVH insidansı önemli bir sağlık sorunu olmaya devam etmektedir.

Rosaceae familyasının ve Crataegus cinsinin bir üyesi olan alıç türünün meyveleri, flavonoid, C vitamini, glikozit, antosiyanin, saponin, tanen ve antioksidanlar ve fenolik bileşikler dâhil olmak üzere yüksek seviyelerde çok sayıda değerli ikincil metabolit içerir. Alıçtan izole edilen moleküller, güçlü antioksidan, radikal süpürücü aktiviteye sahip biyoaktif bileşiklerdir ve oksidatif strese bağlı patolojilere karşı koymaya yardımcı olur. Alıç, doğada bulunan kalp ve damar sistemi için önemli bitkiler arasında bulunmaktadır. Bu bitkinin faydaları arasında kas tonusunu iyileştirmek, periferik kan damarlarını,  koroner damarları genişletmek ve kalbe giden kan akışını iyileştirmek bulunmaktadır. Bu nedenle, kalp hastalığının tedavisinde önemli bir yeri olduğu kabul edilir. Bu çalışma Crataegus türlerinin kardiyovasküler hastalıklar üzerine etkisine ilişkin araştırmalara kapsamlı bir genel bakış sunmayı amaçlamaktadır. Bu bölüm, algılanan aktif bileşenlerin tanımlanması ve etki mekanizmaları ile ilgili son araştırmalara ilişkin bilgileri içermektedir. Ayrıca alıç meyvesini kullanan klinik çalışmaları içeren mevcut araştırmalar da gözden geçirilmiştir.

Kaynakça Gösterimi

Şahin, S. & Gülaboğlu, M. & Duysak, L. (2023). Crataegus Türlerinin Antihiperlipidemik ve Kardiyoprotektif Etkileri. In: Karaman, E. & Yazıcı Özgün, G. & Ayağ, M. E. (eds.), Sağlık Bilimleri Alanında Uluslararası Araştırmalar-III. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub129.c709

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

23 June 2023

DOI