Gümüş Ekonomi Bağlamında Gelişmekte Olan Ülkelerin Yaşlı Hizmetleri Politikaları (Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Örneği)
Şu kitabın bölümü: Kandemir, T. & Buğan, M. F. (eds.) 2022. Gelişmekte Olan Piyasalarda Ekonomik ve Finansal Konular.

Adnan Söylemez
Selçuk Üniversitesi
Hakkı M. Ay
Selçuk Üniversitesi

Özet

21. yüzyılın temel siyasi sorunlarından biri olan nüfusun yaşlanması, tüm toplumlar için çeşitli zorlu durumları ve olasılıkları beraberinde getirmektedir. İnsanoğlunu canlı ve sağlıklı tutmak, yaşlı nüfusun yetenek katkısını en üst düzeye çıkarmak ve resimleri sosyal ve parasal yaşam tarzlarıyla birleştirmek ve artan sorunlarla başarılı bir şekilde başa çıkabilmek için esastır. İnsanların ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte yaşlanmayla ilgili konular daha çok tartışılmaya ve konuşulmaya başlandı. Aktif yaşlanma kavramı da bunlardan biridir. Bu konsept ile uzun çalışma hayatını tamamlamış ve kendi gelirleri ile emekli olmuş yaşlıların sağlık, güvenlik ve sosyal hayata katılım imkanlarının en üst düzeye çıkarılması amaçlanmaktadır.
Türk hükümeti yaşlılara hizmet ve yardımlar için bütçesinden bir pay aktarmaktadır. Ayrıca yerel yönetimlerin yaşlılara yönelik uyguladığı sosyal politikalar sayesinde yaşlı vatandaşlar başta ulaşım olmak üzere tüm hizmetlerden yararlanmaktadır. Bu hizmetler sayesinde yaşlılar toplumdan kopmadan yaşamlarını sürdürmektedir.

Kaynakça Gösterimi

Söylemez, A. & Ay, H. M. (2022). Gümüş Ekonomi Bağlamında Gelişmekte Olan Ülkelerin Yaşlı Hizmetleri Politikaları (Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Örneği). In: Kandemir, T. & Buğan, M. F. (eds.), Gelişmekte Olan Piyasalarda Ekonomik ve Finansal Konular. Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub1.c37

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

— 30 September 2022 tarihinde güncellendi

DOI

Kategoriler