Hisse Senedi Fiyatları ile Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi
Şu kitabın bölümü: Kandemir, T. & Buğan, M. F. (eds.) 2022. Gelişmekte Olan Piyasalarda Ekonomik ve Finansal Konular.

Yunus Yılmaz
Dicle Üniversitesi
Yıldız Yıldız
Dicle Üniversitesi

Özet

Bu çalışmada 2003:01-2022:03 dönemlerine ait veriler kullanılarak dolar (USD/TRY Alış) kurunun BIST Ticaret Endeksi (XTCRT Açılış) ile aralarındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisi için ARDL (Auto-Regressive Distributed Lag) sınır testi ve ardından değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisi için de Granger nedensellik testi uygulanmıştır.
Analiz sonucunda değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi bulunmuştur. Ayrıca elde edilen nedensellik testi sonuçlarına göre, döviz kurundan BIST Ticaret Endeksine doğru tek yönlü bir Granger nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.

Yapılan analizler sonucunda BIST Ticaret Endeksi ile USD kuru arasında uzun dönemli ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kısa dönemde ise döviz kurlarında meydana gelen bir artışın ilgili BIST sektör endeksini negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Bu bağlamda döviz kurlarında yaşanan oynaklığın maliyetleri etkileyebileceği buna istinaden de kârlılığın etkilenebileceği ve hisse senetlerine yansıyacağı düşünülmektedir. Yapılan nedensellik testi sonucu değer kazanan yerel para cinsinin ihracatçılara zarar verdiğinin, dolayısıyla bu çeşit şirket hisselerinin nispeten az arzu edilir duruma geleceğinin ileri sürüldüğü mal piyasası teorisinin geçerli olduğunu ortaya koymuştur.

Kaynakça Gösterimi

Yılmaz, Y. & Yıldız, Y. (2022). Hisse Senedi Fiyatları ile Döviz Kuru Arasındaki Nedensellik İlişkisi. In: Kandemir, T. & Buğan, M. F. (eds.), Gelişmekte Olan Piyasalarda Ekonomik ve Finansal Konular (pp. 1-20). Özgür Yayınları. DOI: https://doi.org/10.58830/ozgur.pub1.c25

Lisans

Creative Commons License

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.

Yayın Tarihi

— 30 September 2022 tarihinde güncellendi

DOI

Kategoriler